Sådan kommer du i gang med et højbed

Et højbed er en fremragende måde at dyrke grøntsager og blomster, og det kan hjælpe med at holde uønskede gæster væk. Samtidig er det en nemmere måde for dig at passe planterne, når de er oppe i en mere behagelig arbejdshøjde. Vi hjælper dig med at finde det helt rigtige sorte højbed, så du kan dyrke blomster og planter.

Byg eller køb sorte højbede

Du kan godt selv bygge et sort højbed, men det er nemmere og hurtigere at købe det – især hvis du ikke har meget erfaring med at bygge ting. Hos Thy-metal kan du købe flotte sorte højbede, som holder bedre end højbede af træ, og som giver et stilrent look til den moderne have. Et højbed er en god måde at separere dine spiselige planter fra pryd- og nytteplanterne, og i små haver kan det give mere dimension og højdeforskel. Mange kan godt lide at have deres urtehave i et højbed, så småkravl og uønskede gæster har lidt sværere ved at finde derop. Det er desuden også nemmere at sætte sneglehegn op i et højbed, for her risikerer du ikke, at katte eller andre nysgerrige dyr kommer til at hive det op. Køb et sort højbed af metal, hvis du vil være sikker på, jorden holder sig lun, og ubudne gæster bliver væk.

Dét kan du dyrke i et sort højbed

Uanset om du har et hvidt, naturligt eller sort højbed, kan du dyrke det samme. Næsten alle planter er gode at dyrke i højbede, men særligt rodfrugter og urter vil du blive glad for. Der er også mange blomster, for eksempel lavendel og tusindfryd, som kan stråle fra en mere eleveret højde. Planter, du skal undgå at dyrke i højbede, er for eksempel mynte. Mynte bør du aldrig plante frit, for den breder sig som en løbeild, og når først den er i jorden, er det svært at få det hele fjernet igen. Højbede er typisk bedst til planter, der har brug for meget lys, så sørg for at vide, hvad du sætter i jorden. Jordbær trives gevaldigt godt i højbede, og her er det også nemmere at sætte et fuglenet op, så du selv kan få glæde af udbyttet. Squash, græskar og andre planter, der fylder meget, kan med fordel også dyrkes i dit højbed. Så har du afgrænset dem, og de bliver nemmere at passe.